Aistien Aikaa

Eriikka Tolvanen Terveysvalmennukset

Aistien Aikaa

Eriikka Tolvanen Terveysvalmennukset

Paljastus Tekokukista

Kotoilun puhdetta. Viides editoinohjelma mielekäs. Tähän tulee himo.

Toimiva tekniikka

Tervehdys ❤

Mitä sinulle kuuluu ? Oikeasti pidän tuosta kysymyksestä ja minusta sitä kysellään aivan liian harvoin.

Tämä Poikkeusolojen aika on ollut varsinainen digiloikan kolmiloikka, niin itselle kuin kurssilaisilleni ja varmasti koko yhteiskunnalle. Muutaman viikon sisällä olen siirtänyt työni virtuaalisen linssin läpi Zoomiin ja muille alustoille. Nyt jo tuntuu, että kaikki on tapahtunut virtaavasti, melkein omalla painollaan ja järjestelmien vaivattomuus on yllättänyt positiivisesti. Toki aikaa on palanut, mutta sitähän tässä Kotoilussa on riittänyt. Kurssit opistoilla ovat jatkuneet ennallaan ja Live Asahi treenejä Rentoutuksia on ohjattu ihanan paikkariippumattomasti rannalta, metsästä, olohuoneessa fiiliksen ja sään mukaan.

Toki teknisiä yllätyksiäkin on tullut ja suuri kiitos kehittävistä palautteesta ja vinkeistä kurssilaisilleni. Virtuaaliloikassakin päätee totuus, että vain tekemällä oppii ja keskeneräisyys on kaunista ja jatkuvaa. Aina oppii uutta ja kaikella on puolensa - tapahtuipa elämässä, mitä tahansa. Itse tykkään mielikuvasta puolittaisesta vesilasista. Sitä voi katsella joko niin, että se on puoliksi tyhjä tai puoliksi täynnä. Tuolla jälkimmäisellä se näyttää paljon mukavammalta, jos toivoo, että lasi olisi täynnä. Elämässä voi todellakin tapahtua koska tahansa, mitä tahansa - hyvää. Mikään ei ole kontrollissa ja ainoa mihin voin vaikuttaa, on oma asenteeni ja toiminta, olipa tilanne mikä tahansa.

Onhan tässä toki ruuhkaakin läppärillä ollut ja läpsystä vaihtoa, kun tyttö on tehnyt kotikoulun tehtäviään ja joukkuevoimistelun virtuaalitreenejä samalla. Aika hienoa sekin, että alakoululaisetkin oppivat virtuaaliset kokouskäytännöt sivutuotteena kotikoulun aikana. Mukava ollut tehdä yhdessä myös läksyjä. Muisti palautunut pätkittäin ja matikan päättelytehtävät olleet hauskoja pähkinöitä purtavaksi. Usein käynyt niin, että muna onkin opettanut kanaa. Allekkain kerto- ja jakolaskut sujuu taas itseltäkin ja jopa ukkosen sähkövarauksen piirtäminen tarkkana kaaviona. Sukujuuriin ollaan uskonnossa palattu Abrahamin ajoille asti eikä tarinassa meinaa perässä pysyä käänteineen. Niilin virrasta pelastettu Mooses johdatteli rohkeasti kansansa orjuudesta vapauteen.

Videoeditoreita olen kokeillut ainakin viittä erilaista ja lopulta löysin mieluisan ja sormilleni sopivan. Laitan viimeisimmän version, josta voit kurkata istutuspuuhiani ja kukille juttelua. Siinä ääni, kuva ja klippien leikkaus menee jo mukavasti yksiin. Jatkossa tulen kirjoittelemaan ja videoimaan tänne Muistiterveydestä, Asahi Terveysliikunnasta ja Rentoutumisesta.

Nauti ❤ Eriikka

Aivot lenkillä.

Kehomieli on kokonaisuus. Kropan olo vaikuttaa mieleen ja päin vastoin. Paras reseptivapaa onnellisuuspilleri on happihyppely. Ei sivuvaikutuksia ja annosteluohje fiiliksen mukaan ilman ylärajaa. Auttaa kaikkiin vaivoihin. Metsässä nautittuna vaikutus ehkä parhain.

Reseptivapaa onnellisuuspilleri

VALITSE TERVEYS 💥

Jossain kohtaa ihmisen itsesäätelyjärjestelmä lopulta romahtaa ja siirrymme muistoksi sukutauluun. Aivojen ja kehon terveys on onneksi pitkälti omia arkisia valintoja, johon voimme vaikuttaa läpi elämän. Elämä on seikkailu ja ihmisen parasta aikaa. 

Hyvinvoinnin ABC 

- Vie aivot lenkille 

- Nukkuen laitat rahaa pankkiin 

- Rentona kaikki virtaa eikä jännitä

- Hymy tarttuu ja maailma hymyilee takaisin 

- Kuppi on aina puoliksi täynnä asenne 

- Elämä on seikkailu

- Koska tahansa voi tapahtua jotain hyvää 

- Rakasta värejä ja rasvaa ainakin lautasella 

- Tee sitä mitä huvittaa ja milloin huvittaa 

- Ilo pitkästä itkusta 

- Ensin huvit sitten työ

- Sääli ei ole sairautta.

Simple, fun and magical 💥

Valitse Terveys

Terveys edellä Askel kerrallaan. Minulla ainakin on välillä ja aika usein pähkäilyä päätösten kanssa - liittyen ihan mihin tahansa asiaan. Liian paljon vaihtoehtoja ja intressejä. Helpottavaa, kun ottaa valintakompassikseen Terveyden. Kysyn itseltäni tuon tuosta, lisääkö arkiset valintani Tyytyväisyyttä ja Terveyttä elämääni ? Jos kehoni ja oloni viestii kyllä, niin sitten sitä kohti. Simple, fun and magical.

Jotta elämä olisi mielekästä, on tärkeää tehdä asioita, joista tykkää ja niin kuin tykkää. Esimerkiksi liikkua tavalla, josta oikeasti nauttii. Liikkumisen kuuluu olla mukavaa eikä suoritettavaa pakkopullaa. Liikunnan ei myöskään tarvitse olla joku tietty laji. Eilen tuli terveysaskeleet huomaamatta tytön kanssa päivän shoppailureissulla ja pukukopissa sai kroppaa kiemurrella vaikka minkälaisiin asentoihin ja venytyksiin - varsinkin liian pientä mekkoa sovittaessa. Siivotessa saa helposti hien pintaan ja kotiin samalla hyvää oloa. Tippa eteeristä öljyä sinne tänne vielä aistien iloksi ja pyykin sekaan. Mikäs siinä sitten pyykkejä ripustellessa nuuhkia ja nautiskella.

Jalat alle aina, kun voi. Aamukahvia odotellessa voi tehdä vaikka kymmenen kyykkyä ja aurinkotervehdyksen. Ei kaikkea tarvitse mennä suorittamaan yhdellä kertaa jumppatunnille vaan ripotella liikkeitä sinne tänne pitkin päivää. Vaikutus on sama - jopa parempi. Mä olen ajatellut hankkia myös oman Personal Trainerin - koiran 🙂

Liikkeelle vaan, vaikka mieli sanoisi, ettei huvita. Se yrittää vain huiputtaa. Vie aivosi lenkille luontoon äitimaan ja metsän huomaan. Metsää parempaa terapiaa ei ole. Luonnon ympäröimänä ihminen tuntee itsensä sopivan pieneksi ja kuuluu joukkoon, kuten taivaalla liihottelevat linnut tai polulla kipittävä muurahainen. Elämä on liikkeessä koko ajan. Kävely on oiva terveysvalinta ja helppo toteuttaa. Maisemat vaihtuu eikä siihen tarvita kuin normivaatteet. Reippaammalla vauhdilla saa myös hien otsalle. Aivot virkistyvät ja keho alkaa tuottaa mielihyvähormoneja ja rentoutuu. Parhaat ja uudet ideat syntyy itsestään yleensä kävellessä. Kimpassa kävellen, vauhti on passeli, kun pystyy puuskuttamatta rupattelemaan. Sauvat on mun parhaat lenkkikaverit. Miten me Suomalaiset keksitäänkin kaikkea hauskaa - Sauvakävelystä eukonkantoon ja suojalkapalloon. Ja joku vielä väittää, että ollaan muka tylsää kansaa - ja pöh 🙂

Liikunnan terveysvaikutukset liittyvät aktiivisuuteen. Hyvä terveysvalinta on yksinkertaisesti vain antaa itsensä olla aktiivinen. Valita aina jalat alleen, kun voi. Keho haluaa luontaisesti liikkua ja tutkimusten mukaan jo 20 min. paikallaan olo heikentää verenkiertoa ja aiheuttaa epämukavaa oloa. Nukkuessaankin ihminen vaihtaa asentoaan tuon tuosta, niin mitä sitä hereillä ollessa pidättelemään. Kouluista ja työpaikoilta pitäisi kerätä tuolit pois ja hyödyntää kinesteettistä oppimista ja lisätä työtehoa esim. sähköpöydin, palaverit kävellen ja kahvitauot vaikkapa kyykyssä.

Habaa, lihasvoimaa, tasapainoa ja hengästymistä kannattaa myös suosia kuin värikästä ruokaa. Asahi on oiva terveysliikuntamuoto, jossa yhdistyy nuo kaikki. Asahi on koko kehon ja mielen harjoitus ja sen suosio on siinä, että harjoituksen jälkeen on yksinkertaisesti hemmetin hyvä olo. Asahi kehittää myös läsnäolotaitoja, muistia ja keskittymiskykyä sekä rentouttaa. Huomio lepää siinä, miltä liike tuntuu ja peilinä on omat aistit ja tuntemukset. Moni kysyy minulta mitä se Asahi oikein on ? Asahissa kehoa avataan, venytellään ja vahvistetaan niskasta nilkkoihin. Se hoitaa ja ennaltaehkäisee tuki- ja liikuntaelinvaivoja ja tasapainottaa mieltä. Metsä Asahi on oikea terveyspommi.

Terveys edellä eteenpäin - Eriikka 💛

Apetta aivoille

Välimeren ruokavalio perustuu kreikkalaisten, eteläitalialaisten ja espanjalaisten 1940- ja 1950-luvuilla noudattamiin ruokailutottumuksiin, joita pidetään nykyisin yleisesti terveellisinä. Perinteiset ruoat ovat Välimerellä nykyaikana osin väistyneet uudempien ruokalajien tieltä niin että alueen perinteistä ruokavaliota noudatetaan tyypillisimmillään lähinnä Kreikan saaristossa ja Etelä-Italiassa.

Vuonna 2010 Välimeren ruokavalio valittiin Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Välimeren eri maiden ruokakulttuurit poikkeavat toisistaan, joten Välimeren ruokavaliolle ei ole yhtä ja selkeää määritelmää. Välimeren ruokavalion katsotaan kuitenkin yleensä sisältävän runsaasti kylmäpuristettua oliiviöljyä, vihanneksia, hedelmiä, viljatuotteita, pähkinöitä ja papuja, kohtuullisessa määrin kalaa, lihaa, maitotuotteita ja punaviiniä sekä pieniä määriä kananmunia ja sokeroituja ruokia. Joidenkin määritelmien mukaan vilja nautitaan Välimeren ruokavaliossa kokojyvätuotteiden muodossa. Unesco sisällyttää Välimeren ruokavalion määritelmäänsä myös ruokakulttuuriin kuuluvan yhteisöllisyyden.

Useat tutkimukset viittaavat siihen, että perinteinen Välimeren ruokavalio edistää terveyttä. Esimerkiksi laajan kreikkalaistutkimuksen mukaan alkoholin kohtuukäyttö, lihan ja lihajalosteiden vähäinen kulutus sekä vihannesten, hedelmien, pähkinöiden, oliiviöljyn ja papujen runsas käyttö vähentää kuolleisuutta. Välimeren ruokavalion noudattaminen on todettu vähentävän ennenaikaisen kuoleman riskiä 9 %, sydän- ja verisuonitaudin riskiä 9 %, Parkinsonin taudin riskiä 13 %, Alzheimerin taudin riskiä 13 % ja syövän riskiä 6 %.